Czosnek olbrzymi - Allium giganteum. Tworzy cebule o obwodzie ok. 16 cm. Roślina korzysta z substancji zapasowych nagromadzonych w poprzednim sezonie wegetacyjnym, dlatego szybko wytwarza zielononiebieskie liście. Nie szkodzą im zdarzające się wiosną przymrozki, ale przed samym kwitnieniem liście zaczynają zasychać. Pod koniec maja wypuszcza długą łodygę o wysokości do 130 cm, na końcu której powstaje 12 cm kula fioletowych kwiatów, największa ozdoba czosnku olbrzymiego.
Wymagania i stanowisko pod uprawę.
Do sadzenia wybieramy miejsce słoneczne, szybko nagrzewające się wiosną. Dobrze czuje się posadzony w październiku na głębokość 3-krotności średnicy w glebę piaszczystą, piaszczysto-gliniastą, dobrze zdrenowaną. W sezonie nawozimy, a także podlewamy w okresie suszy. Po przekwitnięciu, wycinamy kwiatostany, aby nie osłabiać rosnących cebul. Kiedy liście zaschną, cebule wykopujemy, ale wystarczy raz na 2-3 lata i sadzimy je jesienią, najlepiej w inne miejsce.
Kompozycje i zastosowanie.
Oryginalny kwiat cięty. Na rabacie świetnie wygląda z trawami np. z ostnicą, turzycą lub z miskantami, które rozwijają się późno. Dobre połączenie daje z szałwiami, lawendami, perowskiami. Idealnie komponuje z różami, ostróżkami i nachyłkami. Trzeba pamiętać tworząc kompozycję z czosnkiem, że roślina zamiera pod koniec lata.
JEDNYM ZDANIEM:FIOLETOWE KULE W OGRODZIE