Piwonia chińska(Paeonia lactiflora) jest byliną o ładnych liściach i najpiękniejszych kwiatach. Trudno ją pomylić z inną rośliną. Wczesną wiosną pojawiają się trójdzielne, zielone liście, a już w maju zaczynają nabrzmiewać pąki. Pełnia kwitnienia to początek czerwca. Kwiaty pełne mają średnicę 15 cm i składają się z licznych płatków korony o ciemnoróżowej barwie. Wśród piwonii występują także kwiaty półpełne i pojedyncze, a także odmiany anemonowe i japońskie mogące różnić się ilością okółków płatków lub położeniem słupków i pręcików. Występuje po kilka kwiatów na pędzie.
Uprawa i wymagania
Piwonie maja grube, brązowe, mięsiste korzenie, które z wiekiem się rozrastają, dlatego przesadzanie krzewu jest bardzo ryzykowne i wymaga sporo zachodu. Odpowiednio płytkie sadzenie piwonii tak, aby pączki znalazły się tuż pod powierzchnią ziemi, zapewni obfite kwitnienie. Lubi glebę żyzną, przepuszczalną, wzbogaconą kompostem. Nie lubi konkurencji o wodę, dlatego nie sadzimy jej blisko krzewów. Dzięki rozbudowanemu systemowi korzeniowymi jest dość odporna na suszę, jednak wiosną brak wody może ograniczyć wzrost i kwitnienie, natomiast zimą nie lubi stagnującej wody. Korzystnie reaguje na wiosenne nawożenie kompostem.
Kompozycje i zastosowanie
Ładnie wygląda posadzona w dużej grupie składającej się z dwóch albo trzech odmian piwonii. Doskonale sprawdzi się na rabatach wiosennych z tulipanami, narcyzami, hiacyntami. Niezastąpiona przy tworzeniu ogrodu wiejskiego.
JEDNYM ZDANIEM:KRÓLOWA I CESARZOWA KWIATÓW - PIWONIA